ГолосUA
12:57 01/10/2010

Рішення Нацбанку про збільшення мінімального розміру капіталу банку було своєчасним

Рішення Національного банку про збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу банків було своєчасним та доцільним.

Таку думку висловив генеральний директор Бюро економічних та соціальних технологій Валерій Гладкий на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Це рішення було своєчасним, його треба було приймати ще раніше, до кризи. Як показує досвід, стійкі банки в Україні — це банки з іноземним капіталом. І жоден з них не зник під час кризи. Це сталося тому, що їх власний капітал при підтримці материнських структур, дозволив їм ефективно подолати кризу”, — сказав він.

Експерт нагадав, що за час кризи з України зникло багато дрібних банків. “Звідси висновок: банківська система повинна консолідуватися. Дрібні банки, у яких один-два філіали, займаються тим, що перекладають рефінансування Нацбанку на їх розпорядників, повинні будуть померти. Малі банки, які використовуються як центри конвертації та переведення у готівку, повинні померти. А залишаться універсальні потужні банки зі значним власним капіталом”, — підкреслив В. Гладкий.

Нагадаємо, нещодавно Національний банк України виступив з ініціативою збільшити мінімальний розмір регулятивного капіталу банку від 120 млн. грн. до 500 млн. грн. За прогнозами експертів, з цієї причини кількість банків в Україні зменшиться зі 180 до 42.

О. Проценко />  

Читайте также по теме