ГолосUA
14:51 17/01/2009

Рівень девальвації гривні склав 37%, — І.Акімова

Зміною голови Нацбанку, зміною навіть всього складу Національного банку різко зупинити падіння курсу гривні неможливо. />  

Про це в коментарі повідомила народний депутат від Партії регіонів, міністр економіки опозиційного уряду Ірина Акімова, повідомляє Finance.ua.
 

Вона відзначила, що основою валютної політики завжди є розумна бюджетна політика.
 

"Ось чому, коли ПР вимагала звіту голови НБУ Володимира Стельмаха в парламенті, то підкреслювала, що потрібний звіт спільний. З одного боку — це голова Нацбанку, з іншого — уряд в особі міністра фінансів, міністра економіки, за присутності прем’єр-міністра і з обов’язковою присутністю президента", — сказала політик.
 

Вона також підкреслила, що без розумної бюджетної політики, без низького рівня інфляції, без збалансованого платіжного балансу, без зменшення негативного торговельного сальдо вирішити проблему ослаблення гривні відносно долара США, до євро буде абсолютно неможливо.
 

"А зараз всю відповідальність за ситуацію в кредитно-монетарній політиці зі змінним курсом уряд переклав на НБУ. Це зроблено тому, що принцип діяльності Тимошенко — це знайти зовнішнього ворога, перекласти на нього відповідальність і залишитися при цьому збоку", — заявила депутат.
 

Ірина Акімова підкреслила, що вже в квітні минулого року глава НБУ Володимир Стельмах, "якому можна висловити велику кількість претензій", попереджав, що в умовах такої бюджетної політики, яка реалізується в 2008 році, проблеми курсу гривні обов’язково виникнуть.
 

Кажучи про те, чим загострив ситуацію з курсом уряд в другій половині минулого року, І.Акімова відзначила, що це були і популістські обіцянки, які призвели до того, що інфляційні очікування населення підвищувалися, "і в результаті по кінцю року ми маємо, що інфляція склала 22%".
 

"І найвищий рівень девальвації національної валюти там, де найвищий рівень інфляції… і Україна є повним чемпіоном в Європі за рівнем інфляції на кінець минулого року. Тому і рівень девальвації нашої гривні склав 37%", — підкреслила політик.
 

"Поки у нас не зміниться бюджетна політика, поки уряд не підтримуватиме Національний банк координованою чіткою бюджетною політикою, зробити щось реальне з курсом гривні буде важко", — резюмувала Ірина Акімова.

 

Читайте также по теме