ГолосUA
05:40 22/06/2010

Різкий перехід до змішаної системи виборів в Україні не принесе позитивного результату — експерт

Різкий перехід до змішаної системи виборів в Україні не принесе позитивного результату.

Таку думку висловив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

"Різкий перехід до змішаної системи виборів в Україні не принесе позитивного результату. Зміни потрібні, але треба зберегти політичну відповідальність… Оптимальна модель для України зараз — це пропорційна система з відкритими списками. Вона може мати модифікації, але це голосування за конкретну людину та конкретну політичну силу, яка нестиме відповідальність", — сказав експерт.

Валерій Чалий наголосив, що, згадуючи позитиви мажоритарної системи виборів, не треба забувати і про її негативи. "Згадайте, як колись купували цілі округи підприємці, які потім у парламенті змінювали 5–6 партій. Мажоритарна система не дає того зв’язку з виборцем, якого ми хотіли б", — наголосив Валерій Чалий.

Ще однією проблемою, яка виникне у разі переходу до змішаної системи виборів, за словами експерта, є те, що проводити позачергові вибори доведеться дуже часто. Адже зараз, якщо хтось із депутатів призначається на якусь посаду, його в Раді заміняє наступний у партійному списку. "Змішана ж система триматиме країну в постійному виборчому процесі", — підсумував Валерій Чалий.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме