ГолосUA
09:40 07/11/2009

РНБОУ шукатиме відповіді на виклики пандемічного грипу у науковців

Рада національної безпеки та оборони України розпочала співпрацю з Національною Академією наук України щодо забезпечення засобів профілактики та лікування «каліфорнійського» грипу.

При це державний секретар Ради Національної безпеки та оборони України Раїса Богатирьова заявила в ефірі «5 каналу».

За її словами, вже було проведене засідання міжвідомчої комісії з біологічної безпеки при штабі РНБО, яке очолив академік Комісаренко.

«Ми вчора почали співпрацювати з Національно Академією наук для того, щоб виробити ті пропозиції, які б забезпечили національну відповідь і національну політику адекватними заходами. Мова йде про те, що вітчизняна наука може нам надати сьогодні все необхідне, для того, щоб утворити вітчизняні тест-системи, вітчизняні ліки, вітчизняні профілактичні засоби, як ми сьогодні у дуже великій кількості закуповуємо за кордоном», — відзначила Р. Богатирьова.

Окрім цього, як вона зауважила, РНБОУ визначив завданням для Міністерства охорони здоров’я забезпечити навчання лікарів у вірусологів для того аби вони могли вчасно і правильно ставити діагнози.

«Головне, що ми сьогодні побачили, що система підготовка медичних кадрів не задовольняє в достатній кількості випуск епідеміологів. Це мусить бути вкладено в програми підготовки та державного замовлення МОЗ медичним закладам 3 – 4 рівня акредитації», — наголосила держсекретар РНБОУ.

Також Рада нацбезпеки та оборони планує, за її словами, створити сучасний центр грипу та декілька референцлабораторій.

А. Береза

 

Читайте также по теме