ГолосUA
18:49 30/01/2009

Родичі моряків з «Фаїни» готують акцію в Одесі

9 лютого родичі моряків з судна «Фаїна», яке з 25 вересня 2008 року утримують в полоні пірати Сомалі, мають намір провести в Одесі акцію «Увага: «Фаїна»!».

Про це повідомило агентство «Вікна-Одеса».

Акція пройде біля будівлі фірми «Tomax Team Inc.» (це компанія-менеджер захопленого судна). Участь в ній зможуть взяти всі бажаючі. Ініціатори підкреслюють, що акція направлена, перш за все, на те, щоб надати моральну підтримку заручникам і, по можливості, зібрати кошти для того, щоб забезпечити моряків продуктами харчування і предметами першої необхідності.

Раніше в ЗМІ було поширено спільну заяву родичів членів екіпажу, Громадського комітету «Фаїна. S.О.S » і руху громадської єдності «Ми — Україна».

«Під час телефонних розмов родичів з членами екіпажа судна «Фаїна» підтвердилися всі наші побоювання стосовно реального перебування переговорного процесу, умов утримання заручників на судні, ставлення до них з боку судновласника, «активної позиції» МЗС України по захисту своїх громадян», — говориться в заяві.

Рідні моряків заявляють «про приховування фактів нелюдських умов проживання заручників на борту судна, про нездатність МЗС залучити до переговорного процесу судновласника (Вадима Альперіна) і вплинути на його позицію, про відсутність належного контролю за ходом переговорів, і м’яко кажучи, недостатньому інформуванні родичів моряків».

За словами близьких членів екіпажу «Фаїни», можливість поговорити із заручниками по телефону вони отримали вперше за 4 місяці (завдяки допомозі правозахисників Сомалі). Як розповів Віктор Шаповалов, батько боцмана «Фаїни», полонених годують лише раз на день, в мізерний раціон входять макарони або рис. На судні перебої з постачанням води і палива (тим часом, нагадаємо, в рефрижираторній камері знаходиться тіло капітана Віктора Колобкова, який помер незабаром після захвату).

Полонених тримають під суворим контролем, в 12-ій метровій каюті, що природно позначається на психологічному стані моряків, розповіла мати наймолодшого члена екіпажа — 21-річного моториста — Ольга Гиржова. У них шкірні захворювання, проблеми шлунково-кишкового тракту. Говорячи про участь владних структур в ситуації довкола «Фаїни», мати моряка заявила: «Ми не відчуваємо себе громадянами України, не відчуваємо захисту. Два з половиною місяці ми мовчали — про це нас просили чиновники — щоб не заважати переговорам. На нас наплювали».

Нагадаємо: у складі екіпажа «Фаїни» — 17 громадян України, серед яких є і одесити, один громадянин Латвії і двоє росіян. На борту — 33 танки «Т-72», гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. 

Читайте также по теме