ГолосUA
08:56 01/06/2009

«Родовід банку» можуть відмовити у рекапіталізації

«Родовід банку» можуть відмовити у рекапіталізації, оскільки він не досяг реструктуризації заборгованості по кредитам американській компанії «Cargill».

Таке рішення може сьогодні прийняти Кабінет міністрів на нараді з рекапіталізації комерційних банків, пишуть «Экономические известия».

Один з посадовців Мінфіну повідомив виданню, що за підсумками сьогоднішнього засідання уряду рішення про надання державної підтримки може бути прийняте тільки щодо двох банків — «Укргазбанку» і банку «Київ».  

«Родовід банк» не врегулював питання з реструктуризації зовнішніх боргів, тому рішення про участь держави в його капіталі може бути прийняте тільки умовно. Ми рекапіталізуємо банк, щойно приймуть рішення про реструктуризацію його боргів», — сказав посадовець.

Натомість, як повідомило джерело у «Родовід банку», власники і тимчасовий адміністратор не можуть домовитися про реструктуризацію боргів з зовнішніми кредиторами, одним з яких є американська фінансова компанія «Cargill», якій банк заборгував близько $6 млн. по лінії торгового фінансування. Відомо, що «Cargill» не погоджується на пролонгацію кредиту. />  
«У зв’язку з цим в нас виникають проблеми і з реструктуризацією синдикатного кредиту на $17 млн. — кредитори очікують, як вчинить «Cargill», — розповів один з працівників «Родовід банку».

Опитані газетою експерти стверджують, що на затягування процесу рекапіталізації банків рано чи пізно зверне увагу МВФ, який вимагатиме від уряду компромісних рішень.
 
«Якщо зараз Мінфін може собі дозволити жорстко розмовляти з іноземними інвесторами і наполягати на реструктуризації боргів, то з втручанням МВФ українській стороні доведеться погодитися з умовами закордонних кредиторів і повертати їм борги за рахунок державного бюджету», — зазначив директор фінансової компанії «Фактор» Георгій Кононов.

Він вважає, що «Cargill», як американська компанія, тиснутиме на експертів МВФ, які курують цей процес в Україні.

«Але як тільки держава погодиться на умови «Cargill», погашення боргів вимагатимуть й інші кредитори — в результаті переказаний на рахунки Держказначейства транш МВФ в $1 млрд. витратиться на погашення націоналізованих боргів», — наголосив він.

 

Читайте также по теме