ГолосUA
16:58 10/09/2010

Роль великих аграрних холдингів лише зростатиме — експерти

Після призупинення розвитку аграрних холдингів, викликаної впливом фінансово-економічної кризи, в 2010 році успішні аграрні компанії продовжують нарощувати свою присутність в агропромисловому комплексі України.

Про це заявили в асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) із посиланням на результати дослідження «Найбільші аграрні компанії України: ефективність і конкурентоспроможність».

Як свідчать результати аналізу УКАБ, в Україні створені і успішно функціонують понад 60 великих аграрних холдингів, що обробляють більше 4 млн. га сільськогосподарських земель. Найбільша компанія контролює обробіток понад 300 тис га земель. При цьому обсяги виробництва зерна окремими компаніями досягають або навіть перевищують півмільйона тонн. Агрохолдинги залучають фінансування на досить привабливих умовах, що сприяє повноцінній реалізації аграрного потенціалу Україні. На сьогоднішній день на світових фондових ринках котуються акції 14 українських агропромислових компаній, загальна капіталізація яких сягнула станом на 9 вересня 2010 р. понад 6 млрд. дол. США. При цьому капіталізація п’ятірки лідерів АПК України серед публічних компаній (Миронівський Хлібопродукт, Кернел, Авангард, Мрія та Астарта) становить близько 5 млрд. 250 млн. американських доларів або 88 % сумарної капіталізації українських агрохолдингів.

До кінця року ще щонайменше 4 українські компанії вийдуть на світові фондові біржі. Президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) Алекс Ліссітса вважає, що загальна сума залучених в АПК України коштів за рахунок виходу на біржі цих компаній становитиме щонайменше 1 млрд. гривень.

Разом з тим, як зазначають в УКАБ, далеко не всі аграрні компанії розвиваються однаково успішно, а на динаміку розвитку значною мірою впливає адекватність технологій, збалансованість фінансової та техніко-технологічної політики, якість управління і контролю та багато інших факторів.  

"Саме тому ми вперше в Україні ініціювали і будемо проводити конференцію "Ефективне управління великими аграрними компаніями", що відбудеться 16 вересня в Києві, — зазначив президент УКАБ Алекс Ліссітса". За його словами, резерви підвищення ефективності роботи, що залежать від управлінських, технологічних та фінансових рішень, дозволяють без додаткових витрат підвищити продуктивність сільськогосподарського виробництва щонайменше на 30%. "Ми робитимемо усе, щоб досягнути цього результату" – підкреслив А.Ліссітса.  

 

Читайте также по теме