ГолосUA
06:30 31/08/2010

Російські банки можуть профінансувати український “Антонов” на 500 млн доларів

Авіаконцерн "Антонов" вирішив цього року профінансувати виробництво за рахунок закордонних кредитів на суму в 500 млн доларів на три-чотири роки під 7-8% річних у зарубіжних фінансових інститутів.

Про це заявив голова державіаконцерну (до нього входить ДП) "Антонов" Дмитро Ківа.

Так, згідно інформації, аналітики вважають, що в нинішній ситуації "Антонов" зможе отримати фінансування хіба що від російських фінансових структур в рамках кооперації російського та українського авіапромів. Така ситуація найбільш вірогідна, оскільки умови, на яких авіаконцерн планує співпрацю із зарубіжними банками (7-8% річних), для останніх не дуже вигідні.

За словами Д. Ківи, ці гроші необхідні для розвитку виробництва: "Ми розуміємо, що з бюджету нам ніхто таких грошей не дасть, та це й правильно: ми повинні працювати в ринкових умовах".

Голова "Антонова" розраховує, що залучення позики дозволить ДП протягом трьох років забезпечити будівництво близько 25 регіональних літаків Ан-148 і Ан-158, а також легкого транспортного Ан-32. На ці гроші буде закуплено велику партію матеріалів, комплектуючих і двигунів. "Оптова закупівля товарів дозволить ‘Антонову’ отримати на них знижку", — зазначив пан Ківа.

На думку аналітиків, залучити настільки великий кредит "Антонову" буде непросто. "Сума планованого позики більш ніж у два рази перевищує річний оборот підприємства. Крім того, у ‘Антонова’ не так вже багато твердих контрактів. Менше труднощів із залученням могло б бути у випадку держгарантій уряду", — вважає директор Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава.

При нинішніх умовах кредиторами "Антонова" можуть стати російські банки. "Не думаю, що підприємство домовляється про великий позику з міжнародними структурами — у ‘Антонова’ немає аудиту та звітності за міжнародними стандартами. Проте в рамках майбутньої кооперації російського та українського авіапромів російські банки цілком можуть вести переговори з ‘Антоновим’", — зазначив пан Шаврук. На його думку, налагодження серійного виробництва на київському заводі за допомогою фінансування вигідно обом країнам.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина />  

Читайте также по теме