Російські диспетчери повинні відповідати у суді за трагедію під Смоленськом – експерт

Російська група управління польотами повинна відповідати у суді “за сприяння аварії” літака з польською делегацією на борту.

 

Про це заявив заслужений штурман-випробувач СРСР Олег Коршунов в коментарі ГолосUA.

 

За його словами, диспетчер посадки та керівник групи управління польотами не тільки “не допомагали екіпажу, а й погіршували ситуацію”. “Вони зобов’язані були, коли літак перебув на відстані 2 кілометри на висоті 100 метрів, запитати в командира літака чи він бачить посадкову смугу і повинні були віддати наказ заходити на друге коло. Вони ж мовчали до останнього моменту, хоча бачили, що відбувається”, — наголосив він.

 

На переконання О. Коршунова, диспетчери вели себе “непрофесійно та дезінформували льотчиків”. “Вони мовчали до останнього і не вдалися до жодних вказівок, хоча й називають себе керівниками польотів. Ця пасивність і призвела до такої трагедії”, — наголосив експерт.

 

Водночас, фахівець відкинув версію про “злий намір з чиєїсь сторони”. “Цю версію я абсолютно відкидаю. Тут знову ж таки спрацював психологічний фактор — ніхто не хотів брати на себе відповідальність за скасування посадки літака з високопосадовцями на борту. Думаю, що, принаймні, диспетчери повинні відповідати за свою бездіяльність в суді”, — резюмував він.

 

Нагадаємо, що літак Ту-154, яким летіли президент Польщі Лех Качиньський із дружиною, а також польські міністри та інші чиновники, розбився в Росії під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

 

Керівництво Польщі прямувало до Катині вшанувати пам’ять розстріляних польських офіцерів. Унаслідок катастрофи загинули всі 96 осіб, які були на борту.

 

 

 

Читайте также по теме