ГолосUA
11:16 24/08/2010

Російські вчені дослідили райони, забруднені після Чорнобильської аварії

Пожежі в районах Брянської області, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи чверть століття тому, не призведуть до проблем через можливе перенесення радіонуклідів.

Про це власному кореспонденту ГолосUA у Москві повідомили у прес-службі Міністерства з надзвичайних ситуацій РФ.

Необхідність дослідження була викликана пожежами на території Росії, та смогом, що не давав дихати мешканцям кількох регіонів. Через це почали розповсюджуватися чутки, що начебто із димом від пожеж на забруднених територіях поширюється й радіаційне забруднення.  

Відповідне дослідження проводили фахівці Інституту безпечного розвитку атомної енергетики (ІБРАЕ) Російської Академії Наук. «Питання про вторинне перенесення радіонуклідів вітром з пожежами дуже багато разів обговорювалося в науковому співтоваристві. Були й спеціальні міжнародні конференції в Росії і Україні, присвячені даній темі. І всі оцінки показують, що неприємностей від радіонуклідів, які переносяться з пожежами, набагато менше, ніж від диму, яким жителі московського регіону дихали два тижні», — йдеться у висновках дослідження. />  
Згідно з довідкою технічного кризового центру ІБРАЕ, «радіаційна обстановка на територіях, потенційно схильних до вторинного радіоактивного забруднення внаслідок лісових пожеж, не змінить існуючого соціального статусу населених пунктів, а екологічні наслідки на ненаселених територіях будуть нижчими за рівні виявлення».

«Виконані оцінки потенційних доз опромінення, які можуть отримати співробітники пожежних підрозділів при гасінні лісових пожеж на найбільш забруднених територіях, показують, що максимальні величини дозових навантажень за рахунок інгаляції складають не більше 0,01 мкЗв (мікроЗіверт). Дози зовнішнього опромінення за час роботи на забруднених територіях не перевищують 3 мкЗв за робочу зміну. Загалом, максимально можливі дози, отримані за час гасіння пожеж, складають не більше 0,1 — 0,2 відсотка від середнього рівня природного радіаційного фону на рік», — зробили висновок експерти.

Вчені відзначили, якщо на території, забрудненій радіоактивними опадами після Чорнобильської аварії, знову почнуться пожежі, то в повітря при згорянні деревини дійсно можуть потрапити радіоактивні частинки (цезій-137 і стронцій-90). Однак частка частинок, які проникають із ґрунту в рослини, дуже низька, вона незрівнянно менше, ніж загальний обсяг викинутої під час аварії в 1986 радіоактивного пилу.

Д. Кляхін
 

Читайте также по теме