ГолосUA
13:44 08/11/2009

Російський експерт заявив про недоцільність розташування ЧФ РФ у Севастополі після 2017

Через старіння кораблів Чорноморського флоту Росії бази в Україні до 2017 року для Москви з військової точки зору будуть не потрібні.

Про це заявив завідувач аналітичним відділом російського Інституту політичного й військового аналізу Олександр Храмчишин.

"У флоті головне — це кораблі, і до 2017 року їх практично не залишиться. Залишаться легкі сили, для яких навіть Новоросійськ буде надлишком", — сказав О. Храмчишин.

"У такому випадку утримання Севастополя буде завданням виключно політичним, а військова складова абсолютно зникає. Севастополь як база ВМФ не потрібний, і буде просто поглинати гроші", — додав експерт.

Він переконаний, що російське суднобудування в найкращому разі здатне в дуже низькому темпі будувати так званий "москітний флот" — невеликі кораблі прибережної зони, дизельні підводні човни, а в зовсім низькому темпі — атомні підводні човни.

"Значною мірою немає кадрів, а технології застаріли, грошей теж не багато, а флот — це надзвичайно дорогий вид армії. Крім того, кораблі будуються довго — танків можна нашльопати сотню або дві за рік, а кораблів — у найкращому разі один-два. У нас корвети в Пітері — зовсім маленькі кораблі — будуються по сім років", — сказав він.

Експерт вважає, що навіть співробітництво з Україною в галузі будівництва військових кораблів не змінить ситуацію.

"Мені здається, українське суднобудування не здатне забезпечити Росію адекватною кількістю кораблів, власне, як і російські суднобудівні заводи. Якщо Росія погоджується на імпорт, то нам набагато простіше співпрацювати й закуповувати кораблі у Франції, вони там більш якісні", — сказав він.

"До 2017 року в Росії немає можливості поповнити ЧФ РФ. Якщо інші види Збройних сил можна хоч теоретично збільшити й відновити, то із флотом це неможливо в принципі, навіть теоретично", — підкреслив експерт.

На думку Храмчишина, заяви про відродження моці Росії — це в першу чергу декларації.

"Дивно, що увесь світ слухає про відродження російської міці, хоча факти цьому суперечать", — сказав він.

Нагадаємо, що дія договору про перебування російського флоту на території України закінчується в 2017 році. Влада України заявила, що не зацікавлена в продовженні договору, водночас у Росії розраховують залишитися в Севастополі й після 2017 року.

За матеріалами: «Корреспондент»

 

Читайте также по теме