ГолосUA
14:13 19/08/2010

Росія допомагає Україні у пошуку вкрадених культурних цінностей (додано ГОЛОС)

Росія активно надає допомогу Україні у пошуку культурних цінностей вкрадених з державних музеїв та приватних колекцій.

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA повідомив начальник Управління зі збереження культурних цінностей Росохоронкультури Віктор Петраков.

(ГОЛОС)

У самій Росії, де крадіжки цінностей з музеїв та колекцій є величезною проблемою, а кількість втраченого обчислюється десятками тисяч одиниць, боротися із «чорним ринком» вирішили за допомогою видання так званих «чорних каталогів».

До них вносяться всі вкрадені речі, картини, скульптури, монети, нагороди тощо, після чого збірники розповсюджуються серед вітчизняних та закордонних колекціонерів, правоохоронців, експертів з питань культури та мистецтва. Захід виявився досить ефективним, стверджує Петраков. Чимало колекціонерів, у чиїх колекціях опинилися вкрадені речі, добровільно повернули їх власникам.

Тепер до таких каталогів вносяться й речі, що були вкрадені з українських колекцій. Зокрема, до останніх збірок були внесені картина «Поцілуй Іуди» Караваджо, що її вкрали з Одеського художнього музею, чудотворна ікона зі Львова, цінні видання з колекції Національної бібліотеки імені Вернадського, чимало інших мистецьких творів.

За словами Петракова, завдяки виданню «чорних каталогів» вже вдалося повернути цінності на суму понад 200 мільйонів російських рублів.

Д. Кляхін   />  

Читайте также по теме