ГолосUA
13:07 10/02/2011

Росія допоможе Україні розробити техпроекти двох нових реакторів для Хмельницької АЕС

Український "Енергоатом" й російський "Атомбудекспорт" домовились щодо двох нових реакторів для Хмельницької АЕС.

Відповідну домовленість підписали Президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та перший віце-президент ЗАТ «Атомбудекспорт» (Російська Федерація) Олег Дибов, повідомили у прес-службі урядуУкраїни.

Зокрема, було підписано Контрактну угоду на розробку технічного проекту реакторних установок (ВВЕР-1000 проекту В-392) для 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС й узгодили графік оформлення двосторонніх контрактів на виготовлення та постачання обладнання.

«Ощадбанк Росії» підтвердив свою готовність надати кредит «Енергоатому» для спорудження двох енергоблоків ХАЕС. Ці кошти необхідні в першу чергу для фінансування розробки техпроекту реакторів та постачання основного обладнання реакторних установок.

9 червня 2010 р. Кабінет Міністрів України та уряд Росії підписали міжурядову угоду про співробітництво у будівництві енергоблоків №3 та №4 ХАЕС. 12 січня 2011 року угоду було ратифіковано Верховною Радою України та підписано Президентом України.

Київський інститут «Енергопроект» закінчив роботу над першою редакцією техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків №3 та №4 ХАЕС. В тому числі – оцінкою впливу на навколишнє середовище. Наразі ці матеріали узгоджуються з фахівцями «Енергоатому».

3-й та 4-й енергоблоки ХАЕС мають замінити блоки, які виводитимуться з експлуатації, а також заповнять потребу в електростанціях базового навантаження.

Значна частка виробництва електроенергії на АЕС в енергобалансі країни також дозволить стримувати зростання тарифів на електроенергію для населення завдяки нижчій собівартості у порівнянні з енергією, що виробляється на теплових станціях.

За оперативними даними ДП НАЕК «Енергоатом», у січні українські АЕС виробили 8,429 млрд. кВт-год електроенергії, що становить 102,9% від планового завдання. Частка АЕС у виробництві електроенергії в Україні становить 45,9%.

Читайте также по теме