ГолосUA
11:11 03/05/2010

Росія модернізує Чорноморський флот

Харківські угоди президентів Медведєва та Януковича дозволять суттєво оновити та модернізувати Чорноморський флот.

Про це в ефірі «Радіо Росії» заявив член Громадської ради при Міністерстві оборони РФ Максим Шалигін, передав кореспондент ГолосUA.

«Тепер стоїть завдання якісного оновлення російського Чорноморського флоту, враховуючи те, що більшість кораблів вже перетнули 30-річний вік», — підкреслив експерт. За його словами, нові розробки для ЧФ зараз будуються на верфях у Санкт-Петербурзі, Рибінську та інших центрах суднобудування. Серед нових зразків техніки, які мають прибути до Севастополя «буквально в кінці цього року – на початку наступного» — ракетно-ударні катери, дизельні підводні човни, корвети та фрегати.  

Характеризуючи нинішній стан російського Чорноморського флоту Шалигін відзначив, що він «не оптимальний й не збалансований, враховуючи те, що ми ділили із Україною те, що залишилося від радянського Чорноморського флоту. Конче необхідно розуміти, що у разі реальної війни протоки будуть закриті, тому Чорноморський флот не має бути океанським, це флот внутрішнього моря». Тому, вважає експерт, головне завдання Чорноморського флоту – підтримка балансу геополітичних інтересів Росії у Чорному морі. А відтак, основу ЧФ мають складати кораблі малого та середнього класу.

Як повідомляв ГолосUA, найближчим часом до складу російського ЧФ мають війти нові підводний човен та фрегат. Крім того, Росія висловила бажання придбати в України однойменний ракетний крейсер, який у недобудованому законсервованому стані стоїть на Суднобудівному заводі імені 61 комунара у Миколаєві.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме