Guardian
11:08 05/01/2009

Росія нарощує свої військові м’язи

Начерки майбутнього стратегічного плану безпеки Російської Федерації містять натяки на посилення її військового арсеналу на випадок виникненяня енергетичного конфлікту, — вважає британська Guardian.

"Кремль,- наголошує видання, — знову звертається до агресивної економічної політики у своєму газовому конфлікті із Києвом і водночас готує новий документ по національній стратегії безпеки до 2020 року. "25-го грудня цей документ мав бути обговорений на спільному засідання Pади безпеки та Державної ради під головування президента Дмитра Медведєва, але згодом обговорення документу було відкладено і на перший план вийшло питання політики Росії у СНД.

Російський президент замовив новий план військової стратегії ще у червні 2008 року.  /> Документ був підготовлений під керівництвом секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева і обговорювався у всіх регіонах країни. Результати цієї роботи мають бути остаточно затверджені на засіданні Радбезу в лютому 2009.

Як повідомляє Guardian, документ містить твердження, що Росія пройшла через всі катаклізми 20 сторіччя і готова вступити у нову еру, де зможе втілювати у життя свої інтереси через "мультиполярні міжнародні відносини". Москва характеризує США як свого головного суперника, а також визначає регіони, де можливі конфлікти через доступ до енергетичних ресурсів (Близький Схід, Баренцове і Каспійське море і т.д),та методи запобігання їм.

Також у проекті зазначається, що у разі розширення НАТО на територію країн-членів СНД, Росія буде твердо виступати проти розміщення альянсом будь-яких ракетних установок, які Москва вважає небезпечними для своєї держави, хоча НАТО і запевняє, що вони спрямовані винятково проти Північної Кореї та Ірану. Росія збирається проводити "прагматичну зовнішню політику", але, на думку автора публікації, їй, навряд чи вдасться здійснити це через все ще існуючу військову відсталість.

Ціль, яку ставить Кремль, а саме досягнення "мультиполярного світового порядку", може бути досягнута у разі співпраці із країнами-членами СНД, Великої вісімки, Великої двадцятки, РІК (Росії, Індії, Китаю) та БРІК (Бразилії, Росії, Індії, Китаю). Однак видання переконане, що попри тісну співпрацю зі своїми союзниками, Росія після її конфлікту з Грузією твердо затямила, що їй слід спиратися лише на власні сили у військовій сфері. Її вона планує потужно профінансувати разом із розвідкою, яка буде традиційно діяти всередині країни, контролюючи при цьому т.зв. "найближчі сфери впливу" — Україну, Білорусію.

Водночас видання вважає, що плани окреслені в проекті військової стратегії Росії, не беруть до уваги нинішній та майбутній соціально-економічний стан держави. "Замість того, аби будувати стінку проти уявного ворога, що атакує енергетичні ресурси Росії, її уряд мав би потурбуватися про те, як протистояти тяжким економічним реаліям, що можуть настати в найближчому майбутньому", — пише Guardian .

Підготувала Леся Дубенко.

 

Читайте также по теме