ГолосUA
10:00 15/03/2010

Росія не буде об’єднувати «Південний потік» із Nabucco

Росія не розглядає питання про об’єднання проектів будівництва газопроводів «Південний потік» і Nabucco.

Про це заявив міністр енергетики Російської Федерації Сергій Шматко.

Так він прокоментував пропозицію гендиректора італійської нафтогазової компанії «Eni» Паоло Скароні об’єднати газопроводи. На думку керівництва «Eni», рівноправного партнера «Газпрому» у проекті «Південний потік», об’єднати два газопроводи необхідно для скорочення витрат. «Наш проект мені здається сильнішим, у нас є і угоди, і газ. І ми чекаємо, коли проект Nabucco зможе змагатися з нами», — заявив С. Шматко.

«Газпрому» і «Eni» належить по 50% у газопроводі «Південний потік». Раніше передбачалося, що до проекту увійде французька енергетична компанія «EdF», але російські та італійські компанії не можуть домовитися про частку, яка відійде французам.

Будівництво газопроводу «Південний потік» планується до завершення 2013 року. Газопровід буде прокладений по дну Чорного моря до Болгарії, після чого його розділять на дві гілки: через Грецію на південь Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Пропускна спроможність газопроводу складе 47-63 мільярдів кубометрів газу на рік.

Конкуруючий з «Потоком» проект Nabucco керується консорціумом європейських компаній, включаючи австрійську «OMV», болгарську «Bulgargaz», турецьку «Botas», німецьку «RWE», угорську «MOL» і румунську «Transgaz». На відміну від «Південного потоку», Nabucco піде в обхід Росії.

За матеріалами: Lenta.ru

 

Читайте также по теме