ГолосUA
10:37 24/04/2010

Росія не збиратиме літак АН-158

Росія поки не збиратиме літак спільної українсько-російської розробки АН-158.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби «Воронізького акціонерного літакобудівного товариства», передав кореспондент ГолосUA.

Зараз новий літак АН-158, що його цього тижня презентували у Києві, здатні збирати два підприємства – АНТК імені Антонова у Києві та «Воронізьке акціонерне літакобудівне товариство». Але росіяни поки відмовилися від цього проекту. «Сподіваємось, що АН-158 збиратимуть кияни, а ми постачатимемо їм агрегати для цієї машини та зосередимось на АН-148, — так прокоментував таке рішення ген директор Воронізького підприємства Віталій Зубарєв. – По-перше, із новою модифікацією краще справиться розробник, по-друге, наш завод просто не потягне додаткове навантаження. Але якщо попит на АН-158 буде великим, ми їх робитимемо». Ще одна причина – АН-158 є прямим конкурентом власної російської розробки – літака Sukhoi Superjet аналогічного класу. Щоправда, SSJ є більш вимогливим до умов експлуатації.

Як повідомляв ГолосUA, зараз Україна та Росія активно співпрацюють у трьох проектах створення цивільних літаків: регіональних лайнерів АН-148 та АН-140, а також транспортного літака АН-124 Руслан. У цій кооперації задіяні українське АНТК імені Антонова, російське КБ Ільюшина, а також авіазаводи у Воронежі та Ульяновську.

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме