ГолосUA
13:25 05/04/2010

Росія обігнала Україну у будівництві корветів

Серійний корвет «Сообразительный» проекту 20380 спущений на воду на санкт-петербурзькому суднобудівному заводі «Північна верф».

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі міністерства оборони РФ.

Кораблі цього проекту є першими в Росії бойовими кораблями, що будуються під офіційним найменуванням класу – «корвет». Раніше ані в Росії, ані в Радянському Союзі кораблі такого класу не будувалися. Вони призначені для ведення бойових дій у ближній морській зоні, ведення боротьби із надводними та підводними кораблями супротивника, а також для артилерійської підтримки десанту. Водотоннажність таких кораблів – 2,2 тисячі тонн, довжина – близько 100 метрів. До озброєння корабля входять артилерійські та зенітно-ракетні комплекси та навіть один гелікоптер.

Водночас Україна про намір будувати свої корвети, які найбільше відповідають оборонній доктрині, заявила ще у середині 90-х років. Був розроблений вітчизняний проект такого корабля. Але через брак коштів перший контракт на його будівництво був підписаний, як повідомляв ГолосUA, лише у грудні 2009 року – між міністерством оборони та миколаївським ДП «Чорноморський суднобудівний завод». Україна планує побудувати та взяти на озброєння чотири корвети до 2018 року, ще шість – до 2026-го. Перший корабель має бути побудований до 2012 року – за умов належного фінансування. Тільки у поточному році міністерство оборони за цим контрактом має заплатити Чорноморському суднобудівному заводу 180 мільйонів гривен.

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме