ГолосUA
07:39 10/04/2010

Росія офіційно почала будувати «Nord Stream»

У російському Виборзі офіційно стартувало спорудження «Північного потоку» (Nord Stream) – альтернативного нині діючим газопроводу, який зв’яже Росію із Німеччиною.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі «Газпрому».

«Газопровід "Nord Stream" забезпечить надійне постачання газу до Європи, причому за прийнятними розумними цінами», — заявив на урочистостях президент Росії Дмитро Медведєв. Але водночас він відзначив, що попит на газ, а відтак й ціна на нього у Європі лише зростатимуть. «Незважаючи на те, що ми займаємося екологією та триває пошук альтернативних джерел, попит на блакитне паливо в Європі зростатиме. І це закономірно. Наша країна вже понад 40 років співпрацює із європейськими сусідами в газовій галузі. Це випробування витримало перевірку часом. Воно приносить дуже гарні результати та забезпечує понад чверть загального обсягу газу, який споживає Європейський союз», — відзначив Медведєв. З його словами, новий газопровід дозволить транспортувати щороку до Європи 55 мільярдів російського газу.

Водночас комісар Євросоюзу з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що учасники проекту "Nord Stream" є партнерами Євросоюзу на довгу перспективу, а сам газопровід є «ще одним містком, що з’єднує Росію та Євросоюз».

Як повідомляв ГолосUA, газопровід "Nord Stream" матиме протяжність 1,2 тисячі кілометрів та розглядається Росією як принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Його спорудження було ухвалене внаслідок так званих «російсько-українських газових воєн» для мінімізації політичних ризиків через транзит газу. Разом із «Північним» Росія розробляє й «Південний потік» — також в обхід України по дну Чорного моря. Nord Stream протягнеться від Росії до Німеччини, запуск першої черги газопроводу в експлуатацію призначений на кінець 2011 року.

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме