ГолосUA
08:20 24/09/2010

Росія передала Польщі матеріали по Катинській справі

Генеральна прокуратура Росії передала польській стороні копії кримінальної справи про розстріл польських громадян у Катині.

Відповідне повідомлення поширила прес-служба Генпрокуратури РФ, передав власний кореспондент ГолосUA у Москві.

Усього до передані копії 20-ти томів кримінальної справи в рамках виконання запиту польських колег про надання правової допомоги.

У травні цього року Генпрокуратура РФ вже передала польським офіційним особам першу частину документів у цій справі. Зокрема, шість ящиків з томами справи загальною вагою 72 кілограми.

Кримінальну справу щодо розстрілів у Катині було порушено в березні 1990 року. Розслідування, яке проводила Головна військова прокуратура Росії, тривало 14 років і завершилося у вересні 2004 року. Зокрема, матеріали справи містять інформацію про те, як у березні 1940 року було прийнято рішення про розстріли, які проходили з квітня по травень 1940 року. Вони відбувалися не тільки на території Катині, а й під Харковом, Калініном (Твер), а також в районах Західної України і Західної Білорусі.

Усього матеріали справи становлять більше 16 тисяч 700 сторінок. Польська сторона вперше звернулася із запитом з приводу подій в Катині ще в 1943 році, потім в кінці 1990-х і на початку 2000-х років.

Втім, у Катинській справі досі залишається чимало нез’ясованих моментів, й за твердженням низки істориків, у Катині розстріли здійснювали не тільки НКВСівці, а й німці під час окупації Смоленської області. Комуністична партія РФ у Держдумі висунула вимогу створити комісію з розслідування обставин цієї справи. Та водночас вимагає від польської сторони надати відомості про 100 тисяч червоноармійців, які потрапили в полон до поляків у 1920 році, й чия доля залишається невідомою.

Д. Кляхін   />  

Читайте также по теме