Даниил Кляхин
18:35 11/11/2010

Росія побудує «Південний потік» за будь-яких обставин – віце-спікер Держдуми РФ

 

Проект «Південний потік» буде реалізований Росією незалежно від участі в модернізації газотранспортної системи України.

 

Про це сьогодні на прес-конференції у Москві заявив заступник голови Держдуми Росії, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, передав власний кореспондент ГолосUA.

 

За його словами, Росія будуватиме альтернативні нині існуючим газопроводи попри позицію України. Головною причиною цього є прогноз щодо збільшення попиту на газ у Європі у середньостроковій перспективі. «Ймовірно, імпорт газу до 2030 року в Євросоюз може збільшитися на 200 мільярдів кубометрів, при цьому близько 100 мільярдів кубометрів додаткових поставок буде забезпечувати Росія. Під це потрібні нові трубопровідні потужності. І тому ми будемо диверсифікувати потоки, будувати «Північний потік»», — наголосив Язєв.

 

Він додав, що Росія «виступає за розширення співпраці з Україною, але це не скасовує будівництва «Південного потоку»». />  

Президент Російського газового товариства переконаний, що вже за кілька років попит на блакитне паливо у світі зросте, тому для його транспортування знадобляться нові газопроводи. «Баланс попиту та пропозиції на світовому газовому ринку очікується в 2016-2017 роках. В даний час пропозиція газу на ринку перевищує попит, проте в майбутньому очікується розширення використання цього палива і зростання попиту на газ. Ціни на газ будуть рости слідом за цінами на нафту, підвищення яких в майбутньому обумовлено скороченням темпів приросту доведених запасів нафти в світі. «Південний потік» ми будуватимемо в будь-якому випадку, тому що потрібно продавати газ», — підкреслив Язєв.

 

Читайте также по теме