"The New
10:34 04/08/2009

Росія повірила Байдену — перезапуску не буде

Схоже, пише “The New York Times" (http://www.nytimes.com/2009/08/02/weekinreview/02barry.html?_r=1), що скандальне інтерв’ю віце-президента США Джозефа Байдена газеті “The Wall street journal”, де Байден назвав Росію "економічно слабкою державою, що схилиться перед США", ще довго не даватиме спокою Кремлю. "Якщо і до заяви Байдена мало хто вірив, що у відносинах між Вашинтоном та Москвою відбудеться справжній "перезапуск", то тепер розчарувалися майже всі"- відзначає видання.

Тим часом Білий Дім з усіх сил намагається довести своїм російським колегам, що слова Байдена не відображають позицію адміністрації Барака Обами, апелюючи до "скаженості Джо", який в силу свого характеру одного разу навіть звелів сенатору в інвалідному візку встати та аплодувати. "Однак Кремль не дуже повірив заявам про схибленість Джо і майже одразу порівняв Байдена із колишнім віце-президентом Діком Чейні, якого Росія, м’яко кажучи, люто ненавидить і це взаємно. Дехто навіть нагадав, що Байден є не просто другою особою у США, а сірим кардиналом. І що він нарешті зірвав із Обами маску дружелюбного президента, який прагне "перезапуску" у американсько-російських відносинах"-наголошується у публікації.

Ведучий політичної програми “Пост-скриптум” Олексій Пушков стверджує, що попри всі спроби Вашингтона заперечити слова Байдена, російських високопосадовців не полишає думка, що віце-президент нарешті просто сказав правду. Однією із головних причин такої оцінки росіянами заяви Байдена те, що у сучасній Росії жоден із політиків не дозволяє собі сказати зайвого слова, особливо дати "суто індивідуальну" оцінку будь-якій події. "Часи, коли президент Єльцин міг переплутати Швецію із Норвегією чи сказати, що у Німеччини та Японії є ядерний арсенал — позаду. Тепер у російській політиці всі грають у мовчанку і ніхто не стане у своїх інтерв’ю давати скандальні заяви, звичайно, якщо це не Володимир Жириновський. Від Путіна не часто можна почути слова, які б засновувалися на емоціях, а не на фактах. Серед таких нечастих заяв Путіна, які викликали резонанс — пропозиція повісити президента "Мішо" за яйця чи “замочити” терористів у сортирі. Але ці слова Володимира Володимировича більше схожі на своєрідну політичну філософію, яка виражає потугу Росії, ніж на експромт "- пише газета.

"Справа в тому,- зазначив виданню відомий телеведучий Володимир Познер, — що для російських посадовців висловити власну думку звучить абсолютно неприпустимо. Якщо хтось із росіян вирішить написати статтю для “New York Times”, то Путін обов’язково скаже, що це було зроблено під його патронатом".

Російський політичний експерт Андрій Рябов в інтерв”ю виданню наголосив, що слова Байдена передбачають два варіанти пояснення: наявність глибоких розходжень в адміністрації Обами чи "дуже складна багатогранна гра Вашингтона". У будь-якому випадку ця двозначність сприяє переконанню Путіна та Медведєва, що справжні наміри США не висловлюються публічно, а всі заяви про "перезапуск"- не більше ніж популізм.

"Ніщо не стається випадково у цій складній політичній системі", — вважає Рябов. — Все має приховане значення, адже ми не забуваємо прислів’я "что у трезвого на уме, от у пьяного на языке". Пушков, відзначається у статті, був одним із тих, хто мало вірив увертюрам міжнародної політики Обами, тому слова Байдена йому здалися "матушкой правдой". "Стає очевидним, що Обама не може сперечатися із важговагиками ери “холодної війни” та підпорядкувати їх собі". — стверджує Пушков.

 Відносини між Вашингтоном та Москвою завжди відзначалися складністю. Коли у 1974 році Леонід Брежнєв вирішив проводити політику мирного співіснування, Центральний комітет Компартії сприйняв таку поведінку як здачу інтересів СРСР на користь США. Такі самі звинувачення у себе на батьківщині отримав Джиммі Картер. Таким чином ніби-то зближення між двома державами закінчилося, так фактично і не розпочавшись.

"Що очікує після слів Байдена на відносини між США та Росією можна тільки здогадуватися,- резюмує видання. — Але скоріше за все — це черговий конфлікт із Грузією, газові сварки із Україною чи затримка підписання угоди про стратегічне ядерне скорочення". />    

Підг.Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме