ГолосUA
06:25 31/03/2010

Росія претендує на українське майно

Росія претендує на право власності майже на 300 об’єктів соціальної сфери та промисловості, що знаходяться в Україні.

Про це заявив заступник керівника «Росмайна» Юрій Медведєв в інтерв`ю російським ЗМІ.

За його словами, вже багато років не вдається врегулювати права власності Росії в Україні, де «застрягли» сотні спірних будівель, у тому числі оздоровчі комплекси в Криму, лабораторія Державного астрономічного інституту імені Штернберга і багато інших. У позитивному для Росії вирішенні відповідних питань там плекають великі сподівання на нове українське керівництво.

«Росія претендує на право власності майже на 300 об’єктів соціальної сфери та промисловості, що знаходяться в Україні. Повністю відрегульовані питання тільки по дванадцяти з них. Сподіваюся, зараз процес врегулювання прав власності між Російською Федерацією та Україною вийде на новий рівень. У тому числі за допомогою актуалізації взаємних майнових претензій, внесення змін в діючі угоди», — сказав він.

Ю. Медведєв заявив, що, наприклад, по об’єктам соціальної сфери для встановлення законних інтересів кожна сторона повинна надати докази, що підтверджують фінансування спірних об’єктів за рахунок коштів республіканських бюджетів або коштів від господарської діяльності підприємств. «Однак необхідні для доказу прав власності документи знайти дуже складно, а деякі — практично неможливо», — зазначив він, підкресливши, що з такої ситуації є вихід.

«Українська сторона, наприклад, пропонувала встановити обмежувальний термін для подання таких доказових документів. Якщо, приміром, до часу "ікс" папери не будуть надані, всі претензії автоматично знімаються. Ми категорично проти такого підходу. І виступаємо за так звану набувальну давність. Тобто, якщо підприємство успішно і сумлінно експлуатувалося тією чи іншою країною, наприклад, більше 15 років, отже, можна відштовхуватися від доказової бази і визнати право власності… Чекаємо, що при новому керівництві України підходи будуть скориговані і процес визнання прав власності на об’єкти як у Росії, так і в Україні буде оперативним», — сказав посадовець.

Також він зауважив, що багато з об`єктів, всупереч підписаній угоді, Україна використовує на власний розсуд: продає, створює нові акціонерні товариства. «У даний час за активної участі нашого МЗС відбувається розгляд щодо прав відносно спеціалізованого санаторію-профілакторію «Політ» в Криму», — сказав він.

За матеріалами: Российская газета

 

Читайте также по теме