ГолосUA
13:41 05/05/2010

Росія примусить Україну об’єднати газові активи — експерт

Україна буде змушена погодитися на пропозицію Росії об’єднати газові активи, адже в іншому разі вона ризикує втратити десяту частину свого ВВП.

Таку думку висловив експерт Союзу нафтогазопромисловиків Росії Рустам Танкаєв в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

За його словами, зараз діяльність «Нафтогазу» приносить Україні майже 8 відсотків ВВП, і ця пропорція збережеться, якщо Київ погодиться на пропозицію Москви про об’єднання активів «Нафтогазу» та «Газпрому». «Якщо ж в обхід України будуть повністю пущені два незалежних трубопроводи «Північний» та «Південний» і вся Європа перейде на ці поставки, то у перспективі Україна втратила б прибутки від транзиту – близько 8-10 відсотків свого національного бюджету».

Об’єднання активів, зауважив експерт, буде вигідним й для України, оскільки у такому випадку вона отримає доступ до розробки російських газових родовищ та у такий спосіб зможе зменшити для себе ціну на газ. Причому одним з ймовірних родовищ, що їх отримає Україна, експерт назвав те, що відкрито на кордоні Оренбурзької області Росії та Казахстану.

«Організаційно це буде складно, оскільки там вже ведуть видобуток російська «Татнафта» та казахські компанії. Однак Росія зможе піти на такі кардинальні зміни», — зауважив Танкаєв. Водночас він не виключив ймовірність «коригування» Росією своїх планів щодо будівництва газопроводу «Південний потік», активне прокладання якого ще не почалося.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме