ГолосUA
18:08 15/09/2010

Росія розв’язала одну з територіальних суперечок

Росія і Норвегія сьогодні підписали угоду про розмежування морських просторів і співпрацю в Баренцевому морі та Північному Льодовитому океані.

Про це власному кореспонденту ГолосUA у Москві повідомили у прес-службі президента РФ.

Документ підписали президент РФ Дмитро Медвєдєв і прем’єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг за підсумками переговорів у Мурманську. Договір означає остаточне припинення тридцятирічного мораторію на розробку нафтогазових родовищ арктичного континентального шельфу на території 175 тисяч квадратних кілометрів.

Росія і Норвегія вели переговори з проведення делімітаційної лінії в Баренцевому морі протягом 40 років – з 1970 року. Останнім досягненням на цьому поприщі стало підписання три роки тому угоди про Варангер-фьорд, яке знімало лише частину на той момент невирішених питань.

Тепер всі територіальні суперечки між Росією та Норвегією розв’язані. Втім, для Росії залишається ще чимало невирішених територіальних питань. Найбільш гострі з них – територіальні претензії Китаю на Далекому Сході, претензії Японії на Курильські острови, а також питання демаркації кордону з Україною на суходолі та розмежування з Україною Азовського моря та Керченської протоки.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме