ГолосUA
13:00 04/11/2010

Росія святкує День народної єдності

 

Росія відзначає День народної єдності – наймолодше з усіх російських свят, уведене з 2004 року.

 

Про це передав власний кореспонденту ГолосUA у Москві.

 

Свято присвячене подвигу народних ополченців під проводом Кузьми Мініна і Дмитра Пожарського, що звільнили в 1612 році Москву від польських інтервентів. Ця подія поклала кінець Великої смути і ознаменувало початок становлення Російської держави.

Президент Дмитро Медведєв у День народної єдності вручить державні нагороди іноземним громадянам за великий внесок у зміцнення дружби, співробітництва та розвиток культурних зв'язків з Росією та дасть урочистий прийом у Кремлі. Як повідомляв ГолосUA, серед тих, хто отримає сьогодні російські нагороди – й шестеро громадян України.

Урочисті заходи сьогодні проходять у багатьох російських містах. У самій Росії четвер та п’ятниця оголошені вихідними днями. Неформально День народної єдності прийшов на зміну Дню Великої Жовтневої революції, який у Радянському Союзі святкували 7 листопада.

Святкує сьогодні й Православна церква, яка майже 400 років вшановує в цей день Казанську ікону Божої Матері, що, за переказами, допомагала ополченцям в 1612 році. На честь цього Патріарх Московський і всієї Русі Кирило здійснив Божественну літургію.

 

Д. Кляхін

Читайте также по теме