ГолосUA
15:08 01/09/2009

Росія та Польща відкриють взаємний доступ до історичних архівів

Росія готова відкрити для польських фахівців свої історичні архіви, якщо польська сторона піде на такий же крок.

Про це заявив прем’єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін.

«Це все повинно робитися на основі взаємності. Якщо наші фахівці дістануть доступ до польських архівів, то і польські фахівці дістануть доступ до наших», — повідомив російський прем’єр на прес-конференції за підсумками переговорів з польським прем’єр-міністром Дональдом Туском.

Він відзначив, що організація роботи фахівців в архівах – це одна з рекомендацій, яку запропонувала владі Росії і Польщі спільна робоча група, що займається дослідженням історичних подій, що передували початку Другої світової війни. «Але в міжнародній практиці такого роду існує одне правило — всі дії здійснюються на основі взаємності», — підкреслив Путін.

Зі свого боку, Дональд Туск заявив, що приймає таку пропозицію російського прем’єра. «Правда може бути хворобливою, але правда нікого не може образити. Я дуже серйозно ставлюся до декларації Володимира Путіна про готовність надати архіви, що стосуються катинського вбивства, і приймаю пропозицію, щоб зробити це на взаємній основі», — сказав прем’єр Польщі.

Він відзначив, що заява Путіна «означає, що для Росії важливо прийти до правди, це не є для неї якимсь приниженням, а осмисленою мудрою стратегією». «Цьому можна лише радіти», — додав Туск.

За матеріалами: «Вести»

 

Читайте также по теме