ГолосUA
07:57 11/08/2010

Росія та Україна не можуть остаточно поділити майно СРСР через втрату документів

Значна частина документів, які підтверджують фінансування будівництва за часів СРСР російських об’єктів на території України, не збереглася. Через це виникають великі перешкоди під час вирішення конфліктів між Москвою та Києвом щодо права власності на це майно.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив керівник Управління інформаційної політики Федерального агентства з управління державним майном РФ (Росмайно) Микола Ніколаєв.

Переговори між Україною та Росією щодо права власності на майно колишнього СРСР тривають вже понад півтора десятка років. За словами чиновника, після зміни влади в Україні Київ та Москва домовилися скласти міжурядовий протокол про право власності окремих об’єктів на території України та території Російської Федерації. Зараз триває робота над проектом цього документу.

«Робота важка та кропітка, пов’язана із пошуком документів, які підтверджують відповідні права. При цьому спірні об’єкти будувалися за часів СРСР, багато хто з них змінили свій юридичний статус. А документи, які підтверджують фінансування їх будівництва, не збереглися або знищені», — відзначив Ніколаєв.

Як повідомляв ГолосUA, Росія претендує на понад 300 об’єктів на території України, вважаючи їх своєю власністю після розпаду СРСР. Переважно це санаторно-курортні об’єкти на території Криму. Втім, не тільки. «Серед об’єктів, право власності на які підлягає визначенню, є й виробничі, й інфраструктурні об’єкти», — каже Ніколаєв. Один з спірних об’єктів, право власності на який розглядалося на останньому засіданні міжурядової російсько-української комісії – Представництво Кримської лабораторії Державного астрономічного інституту імені Штенберга Московського державного університету.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме