ГолосUA
18:35 24/03/2010

Росія відвела Україні місце молодшого партнера — експерт

Російська Федерація не піде на поступки Україні у питаннях постачання газу, продемонструвавши зверхність у переговорах.

Таку думку в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA висловив політолог Володимир Цибулько.

“Росія не поступиться нічим. Росії дуже важливо вказати місце українській еліті на тлі російської еліти. І та зверхня тональність, з якою розпочинав зустріч пан Міллер із Бойком, свідчить про те, що іншої ролі, як молодшого партнера, Росія у середовищі Януковича не бачить”, — сказав експерт.

“Хоча, за словами В.Цибулька, українська сторона сама “зробила все, щоб бути молодшим партнером”, — додав він.

Відповідаючи на запитання про можливі політичні поступки з боку обох сторін, політолог відрізав, що російська сторона не сприйняла ті кроки назустріч, які демонструє Україна останнім часом. Зокрема у питанні кадрових призначень.

“Насправді, ми вже Росії поступились великим пакетом, починаючи з міністра Грищенка, із міністра Табачника, з віце-прем’єрів, міністра оборони. Тобто це вже Росії поступка дуже велика. Але Росія не вважає за потрібне це оцінювати”, — сказав В.Цибулько.

Що ж до варіанту концесії української газотранспортної системи, експерт наголосив, що Росії наразі “не до цього”.

“Питання концесії дуже ламке. Росіяни самі збирають гроші на “Норд-Стрім” і на “Південний потік” в Європі. І їм вигідніше зараз нахапатися в Європі грошей і цим самим зв’язати майбутнього споживача газу системними зобов’язаннями, аніж бавитися з Україною”, — заявив політолог.

Нагадаємо, протягом 23-24 березня тривають російсько-українські переговори стосовно перегляду умов контракту про постачання Росією газу до України.

Н.Виноградська

 

Читайте также по теме