ГолосUA
11:45 02/09/2010

Росія вивчає можливість замовлення будівництва авіаносця в Україні

Росія вивчає можливість замовлення будівництва авіаносця на українському Чорноморському суднобудівному заводі (Миколаїв).

Про це власному кореспонденту ГолосUA у Москві повідомили у Об’єднаній суднобудівній корпорації (ОСК).

Як повідомляв ГолосUA, авіаносець нового покоління Росія планує ввести до складу свого ВМФ до 2020 року. Технічне завдання та проект корабля розроблюють російські фахівці, але проблемою залишається верф для будівництва: за радянських часів авіаносці будувалися лише в Українській РСР, на миколаївському ЧСЗ, який має величезні потужності, а у сучасній Росії кораблі такого класу здатний будувати лише завод «Севмаш» у Северодвинську. Але певна частина потужностей «Севмашу» зайнята іншими замовленнями, до того ж у цього підприємства немає достатньої кількості фахівців для будівництва авіаносців: навіть для модернізації та ремонту авіанесучого крейсера «Адмірал Горшков», після яких Росія передасть корабель Індії, залучені спеціалісти з Чорноморського суднобудівного заводу.

Як відзначили фахівці, певною перешкодою будівництва російського авіаносця в Україні може стати необхідність дотримання режиму секретності та отримання певних політичних гарантій від Києва, адже термін спорудження корабля такого класу забере кілька років, за які зовнішньополітичний курс України може змінитися. Тому серед варіантів розглядається й можливість спільного будівництва крейсера: спорудження корпусу в Україні, а подальше оздоблення та встановлення озброєння, навігаційного та іншого обладнання – в Росії.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме