ГолосUA
17:20 20/09/2010

Росія виведе з обігу копійку

Комітет з фінансового ринку Державної думи Росії сьогодні на своєму засіданні підтримав пропозицію Центробанку Росії про припинення випуску в грошовий обіг монети номіналом 1 копійка.

Про це повідомив власний кореспондент ГолосUA у Москві.

Рішення про це було прийнято на засіданні профільного комітету у відповідь на звернення Центрального банку РФ про доцільність припинення готівкового грошового обігу монет номіналом 1 і 5 копійок.

За даними Центробанку, на сьогодні виробництво монет практично всіх номіналів, за винятком монет 5 і 10 рублів, є збитковим. У 2009 році вартість виготовлення однієї копійки становила 47 копійок, а п’ятикопійкові монети — 69 копійок. «В умовах значного зростання цін на сировину з року в рік зростають витрати банку на їх виготовлення», — відзначили у Центробанку РФ.

Проведене в 2008 році соціологічне дослідження виявило, що абсолютна більшість росіян підтримують виведення з обігу 1 копійки і 5 копійок, враховуючи рівень цін на товари і послуги, що існує. Згідно з даними ЦБ Росії, на 1 серпня 2010 року в грошовому обігу перебувало 7 мільярдів 300 мільйонів копійок і 5,8 мільярдів п’ятикопійкових монет. У загальному обороті монет вони займають 28 відсотків і складають за номіналом 360 300 000 рублів.

Втім, противники вилучення монет прогнозують, що це викличе зростання інфляції – адже у такому разі ціни до 10 копійок округлятимуться у бік збільшення. Тому, підтримавши виведення з обігу монет номіналом «1 копійка», депутати Держдуми запросили від Центробанку РФ обґрунтувань щодо припинення обігу монети номіналом «5 копійок».

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме