ГолосUA
13:30 30/08/2010

Росія зацікавлена в федералізації України – Г. Павловський

Росія зацікавлена у федералізації України, оскільки цей варіант є «менш ризикованим для Москви та ситуації на російсько-українському кордоні».

Так ситуацію щодо подальшого розвитку політичної ситуації в Україні прокоментував керівник Фонду ефективної політики Гліб Павловський, передав власний кореспондент ГолосUA у Москві.

На його думку, головною проблемою України є роз’єднаність. «Україна все ще не стала єдиною державою і не є єдиною нацією. У ній кілька націй з конфліктуючими державними ідеями. І головне питання влади на Україні — як створити єдину націю», — вважає політолог. Г. Павловський переконаний, що Україна може піти одним з двох шляхів: «Є дві стратегії. Одна — федералізація країни: передача влади в регіони, можливо, з їх укрупненням. Така система, можливо, дозволить країні зростися в більш-менш збалансований організм. Другий варіант — зібрати владу в руках президента, і той буде символізувати українське єдність. У цьому пункті ідеї В. Януковича не сильно відрізняються від ідей В. Ющенка».

Г. Павловський переконаний, що для Росії більш привабливим є варіант федералізації України: «Це менш ризикований варіант. Адже концентрація влади у руках В. Януковича викличе розкол еліт і глибоку кризу — українці взагалі і українські еліти особливо не терплять єдиноначальності, це встановлений факт. Росія зацікавлена в стабільній Україні, але не в президенті-диктаторі».

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме