ГолосUA
12:40 13/03/2010

Росія збирається відмовитись від «літнього часу»

Росія збирається відмовитись від щорічного переходу на «літній» та «зимовий» час.

Як повідомили кореспонденту ГолосUA у прес-службі Держдуми РФ, відповідний законопроект зареєстрував голова Ради Федерації Сергій Миронов з групою депутатів.

Депутати вважають, що переведення стрілок годинників вперед-назад щовесни та що восени «завдає суттєвої шкоди здоров’ю росіян у період адаптації, яка є значно більшою, аніж можлива економічна вигода, яка викликана лише економією електроенергії». Депутати навели й статистику, згідно до якої протягом двох тижнів після переведення стрілок кількість викликів «швидкої» збільшується на 12%, кількість самогубств – на 66%, нещасних випадків – на 29%, смертність від інфаркту зростає на 75%.

Як кажуть у Думі, теоретично цей законопроект можуть прийняти вже протягом наступних двох тижнів – до останньої неділі березня, коли здійснюється перехід на «літній» час. У такому разі, після переведення стрілок в Україні на годину уперед, київський та московський час зрівняються – на півроку.

Вперше про необхідність відмовитися від переходу на «літній» час у своєму посланні до Держдуми висловився у листопаді 2009 року президент Росії Дмитро Медведєв. Порядок переведення годинників двічі на рік був запроваджений у СРСР 1 квітня 1981 року. Такої практики дотримується значна частина країн світу.

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме