ГолосUA
15:04 25/03/2010

Росія змусить Україну купувати більше газу?

Росія буде і надалі відстоювати політику збільшення обсягів закупок газу Україною.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Українського центру економічних i політичних досліджень iм. О. Разумкова.

“Є доповнення до контракту на постачання газу, яке хоч і засвідчило зниження споживання Україною газу, однак містить жорсткий графік споживання російського газу. На сьогодні ми його не виконуємо… У нас є недобір газу, з цього випливає питання, як ми можемо значно збільшити добір російського газу?”, — сказав експерт.

За його словами, на поточний рік закладено значні обсяги закачки газу до українських підземних сховищ. “Так було заплановано з метою мінімізації витрат, оскільки газ є досить дорогим цього року. Тому попередній уряд і спланував менше закачувати газу з Росії”, — сказав експерт.

В. Саприкін вважає, що очевидно, що Росія буде відстоювати позицію стосовно збільшення обсягів купівлі газу Україною та закачування його надлишку до підземних сховищ та дещо знизить ціну газу для України за таких домовленостей.

Відповідаючи на запитання стосовно того, що робитиме наша держава із надлишковим блакитним паливом, експерт відповів: “Надлишок буде у сховищі і можливо наступного року він буде спожитий, якщо промисловість підніметься з колін і буде працювати активніше”, — сказав він.

Нагадаємо, голова правління “Газпрому” Олексій Міллер під час зустрічі з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим заявив, що ціна на газ для України буде залежати, у тому числі, і від об’ємів газу, що купується.

О. Проценко

 

Читайте также по теме