ГолосUA
16:13 19/07/2010

Росія знімає з озброєння стратегічні ракети українського виробництва

Перший дивізіон, оснащений міжконтинентальними ракетами останнього покоління РС-24 «Ярс», заступив на бойове чергування у Росії.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Міністерства оборони РФ.

Двоступенева твердопаливна ракета РС-24 «Ярс» з роздільними головними частинами відноситься до міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) важкого класу. Вона має замінити ракети РС-18 (за класифікацією НАТО — SS-19 «Стилет») і РС-20А «Воєвода» (за класифікацією НАТО — SS-18 «Сатана»). Ці ракети, відзначають російські фахівці, й досі є найдосконалішими в світі, але все одно потребують заміни. Річ у тім, що носії були розроблені свого часу в Україні — конструкторським бюро машинобудівного об’єднання «Південне» у Дніпропетровську. Там же здійснювалося їх серійне виробництво. І завод, і КБ перебувають нині в іншій державі (хоча деякі запчастини для російських носіїв з України ще імпортуються), тому тримати їх на озброєнні має сенс лише до закінчення призначеного ресурсу.

РС-24 є російською розробкою. Ракета має дальність польоту близько 12 тисяч кілометрів та зможе доставити до цілі від трьох до шести бойових блоків індивідуального наведення потужністю від 150 до 300 кілотонн. Габаритні розміри нової ракети забезпечують її використання в шахтному і мобільному (грунтовому і залізничному) варіантах. />  
За словами представників Ракетних військ стратегічного призначення (РВСП), МБР РС-24 відповідає всім вимогам діючих угод про обмеження стратегічних ядерних озброєнь (1700-2200 ядерних боєзарядів за станом на 31 грудня 2007 року, поки не буде підписано іншу угода). Разом з моноблочною ракетою РС-12М2 «Тополь-М» вона повинна скласти основу ударного угруповання РВСП Росії до середини ХХI століття.

Д. Кляхін
 

Читайте также по теме