ГолосUA
11:37 20/05/2010

Росіяни, окрім себе, люблять білорусів та українців — дослідження

Найбільшу етнічну симпатію росіяни відчувають до росіян (36%), білорусів (10%) та українців (9%).

Як повідомив кореспонденту ГолосUA генеральний директор Всеросійського центру з вивчення громадської думки (ВЦИОМ) Валерій Федоров, про це свідчать результати соціологічного дослідження, присвяченого етнічним симпатіям та антипатіям росіян.

Окрім самих себе, білорусів та українців, росіяни симпатизують в цілому представникам слов’янських та європейських націй – по 8 відсотків респондентів. Всім іншим національностям – татарам, євреям, японцям, кавказцям, американцям – дісталося лише по 1-2 відсотка симпатій росіян. А серед національностей, які взагалі не симпатичні росіянам та не набрали жодного голосу – народи Середньої Азії, китайці та молдавани. При цьому 8 відсотків опитаних заявили, що однаково ставляться до усіх національностей, а 43 відсотка не змогли відповісти.

А відповідаючи на питання про етнічні антипатії, третина росіян (29 відсотків) однозначно вказали на представників кавказьких народів (азербайджанці, вірмени, грузини, інгуші, дагестанці, чеченці тощо). На другому місці з великим відривом – 6 відсотків – представники Середньої Азії (таджики, казахи, узбеки). По три відсотки отримали китайці та євреї. А по два – цигани, американці, араби та українці. Ще по одному відсотку антипатій припало на прибалтів, європейців та татар. Водночас 56 відсотків росіян відзначили, що народів, до яких вони ставляться із антипатією, немає, а 9 не змогли відповісти.

Серед причин, які викликають в них роздратування певними націями та народностями, головною росіяни називають побоювання тероризму з боку цих етносів (13%), небажання цих людей рахуватися із російськими нормами та звичаями (11%), шістьом відсоткам не подобається зовнішність та манера поведінки, а також те, що ці нації контролюють в Росії певний бізнес (6%) чи не вміють себе поводити та не знайомі із нормами культури (6%). Чотирьом відсоткам росіян не подобається, що ці інородці відбирають робочі місця в місцевих мешканців, а лише 1 відсоток опитаних поскаржилися на те, що ці інородці не бажають вчити російську мову.

Опитування проводилося у 140 населених пунктах Росії, в ньому взяли участь 1600 росіян. Статистична похибка не перевищує 3,4 відсотка.

Д. Кляхін   />  

Читайте также по теме