ГолосUA
06:00 29/07/2010

Росіяни розроблять стратегію розвитку української фондової біржі

На завтрашньому першому зібрані акціонерів біржі ПФТС за участю нового основного власника — Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ), акціонери визначать склад наглядової ради, який займеться розробкою стратегії розвитку українського майданчика.

Про це заявив віце-президент ММВБ Євген Еллінський, який курує процес поглинання в Україні.

Єллінський пояснив чому ММВБ викупила не контрольний пакет ПФТС-акції, а тільки їх емісію. Нещодавно біржа ПФТС була на 100% дочірнім підприємством асоціації ПФТС з невеликим капіталом — 16 млн грн. «Якщо б ми купили контрольний пакет акцій у асоціації, то у фондовій біржі виявилося б недостатньо коштів для розвитку. Викуп додаткової емісії дозволив залучити в капітал біржі додаткові кошти в розмірі $ 10 млн і підвищити її привабливість для інших акціонерів. Після проведення емісії відбувся розподіл акцій серед учасників ПФТС, зараз у неї близько 150 акціонерів, які пов’язують свою діяльність з розвитком цього майданчика», — сказав він.

За словами Є.Еллінського, одне з першочергових завдань ММВБ — вибудовування на ПФТС сучасної, адекватної системи корпоративного управління. Першим кроком стане обрання членів наглядової ради, яке відбудеться 30 липня. «Ми зацікавлені в тому, щоб у наглядовій раді представники ММВБ зайняли кількість місць, порівнянний з нашим пакетом акцій (тобто не менше 8 з 15 членів наглядової ради). Нам би хотілося, щоб з боку учасників ринку до нього увійшли найбільш грамотні професіонали, які будуть сприяти розвитку біржі», — сказав він. />  
Експерт заявив про те, що ММВБ делегувала у наглядову раду (за статутом вони обираються на три роки) на посаду голови ради Олександра Потьомкіна. При обранні наглядової ради ММВБ планує підтримувати не тільки свої кандидатури, але і представників "дочок" російських банків — Ощадбанку, ВТБ і ВЕБ. Говорити про обрання членів інших керівних органів до моменту затвердження складу наглядової ради передчасно.

Віце-президент ММВБ розповів про те, що проводити ребрендинг ПФТС поки що ніхто не збирається. «Ми виходимо з того, що ПФТС — одна з провідних бірж України, і, напевно, її правильно позиціонувати як провідний майданчик. Асоціювання в назві з ММВБ було б не зовсім вірним. Ми хочемо, щоб рівень самостійності прийняття рішень на ПФТС був досить високим, тому питання ребрендингу поки не піднімаємо. До того ж, крім ММВБ, є ще 150 акціонерів, і це питання треба обговорювати з ними. Назва поки залишиться тим самим — ПФТС», — зазначив він.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

 

Читайте также по теме