ГолосUA
09:30 30/09/2009

Росіяни відкидають наявність змови між учасниками торгів з продажу ОПЗ

Російське ТОВ «Сибур» — учасник аукціону з продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ) відкидає наявність змови між учасниками торгів у визначенні ціни за даний об`єкт.

Про це повідомили в Управлінні з інформаційної політики російської компанії.

За словами прес-секретаря ТОВ "Сибур" Рашида Нуреєва, представники компанії брали участь у конкурсі відповідно до рішень Ради директорів ТОВ, що встановила обмежуючі умови щодо можливої операції, зокрема, максимальну ціну пропозиції.

«Дана ціна зумовлена нинішньою і перспективною ситуацією на ринку мінеральних добрив, а також тим, що українські виробники азотних добрив мають наразі найбільшу витратну базу серед основних регіонів світу. Саме максимальна ціна, а не «змова» визначила позицію "Сибур" на конкурсі», — заявив Р.Нуреєв.

Він зазначив, що, крім «країнових ризиків, які перелічила прем`єр-міністр України, низький інтерес інвесторів був зумовлений надмірно оптимістичними очікуваннями уряду України за вартістю акцій Одеського припортового заводу, що за нинішньої кон`юнктури працює збитково».

«Ми вітали бажання уряду провести приватизацію в непростій юридичній ситуації, проте поважаємо рішення конкурсної комісії», — повідомили у ТОВ «Сибур».

Нагадаємо, 29 вересня ТОВ "Нортіма" (Україна) придбало контрольний пакет ВАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) у розмірі 99,567% статутного фонду за 5 млрд. грн. Ціна продажу перевищила початкову на 1 млрд. грн. Крок аукціону становив 50 млн. грн. У торгах взяли участь 3 компанії: ТОВ "Азот-Сервіс” (Росія) (подало заявку від імені ТОВ "СИБУР"), ТОВ "Фрунзе-Флора (Україна)” і ТОВ "Нортіма" (Україна).

Пізніше виконуючий обов`язки голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко повідомив, що комісія з приватизації ОПЗ Фонду держмайна ухвалила рішення не визнавати ТОВ «Нортіма» переможцем у конкурсі з приватизації заводу у зв`язку з тим, що комісія запідохзрила учасників торгів у змові з метою занизити ціну.

Крім того, прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко, коментуючи результати проведення приватизації ОПЗ, також звинуватила у змові претендентів на придбання ОПЗ з метою приватизації підприємства за заниженою ціною.

Прем`єр-міністр підкреслила, що внаслідок дій Президента України Віктора Ющенка та українських судів, кількість претендентів на придбання підприємства істотно скоротилася, що дозволило тим, хто залишилися, вступити в змову.

 

Читайте также по теме