ГолосUA
15:36 14/05/2010

Росії потрібна українська ГТС для експансії європейського газового ринку — експерт

Компанії «Газпром» для того, щоб реалізувати плани щодо експансії на європейський газовий ринок, вкрай необхідна українська газотранспортна система разом з мережею підземних сховищ.

Про це сказав експерт з енергетичних питань Михайло Гончар кореспонденту ГолосUA.

«І якщо відбудеться поглинання «Нафтогазу», то далі, за логікою експансії, настане черга переділу власності в енергетичному секторі країн Центральної Європи: Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. Сама по собі ідея не є новою… Це блакитна мрія «Газпрому» і російських монополій — в цілому відновити технологічну й організаційну єдність енерготранспортних мереж», — сказав він.

«Воно може по-різному називатися, але служить одній і тій же цілі. В енергетичній стратегії Росії, яку оновлено в листопаді минулого року, записано: «російська трубопровідна інфраструктура має стати складовою частиною енергомосту між Європою і Азією, а Росія – ключовим центром з її керування». Тому в цьому контексті російська сторона пропонує речі, які повинні, на її погляд, сприяти досягненню оцих стратегічних цілей», — додав експерт.

Михайло Гончар наголосив на тому, що в історії українського-російських відносин ця ідея, хоча на ній не завжди акцентувалося, завжди була присутня. «Той же самий варіант створення газотранспортного консорціуму, який спочатку розглядали на трьох Росія-Україна-Німеччина, а у 2002 році став реалізовуватися у форматі двох. Тобто це теж з того ж розряду. /> Хоча росіяни називають це об’єднанням, але це буде поглинання, і тільки. Для цього достатньо поєднати потенціал “Нафтогазу” і “Газпрому”. Звісно, центральний офіс такої компанії знаходитиметься не в Києві на Богдана Хмельницького, а в Москві на Намьоткіна, де й знаходиться офіс “Газпрому” чи в Швейцарії, у Кантоні Цугу. Можливо, “РосУкрЕнерго” поступиться своїм офісом для «об’єднаної компанії», — зауважив він.

Експерт вважає, що в якій би формі не реалізовувалося це «об’єднання», воно все одно не відповідатиме інтересам України. «Український уряд, якщо це справді український уряд, повинен не погоджуватись на це», — підсумував він.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме