Деякі види рослин в районі Чорнобиля, скоріше за все, адаптувалися до високого радіаційного фону.
Про це пише видання “The New York Times”, посилаючись на публікацію у науковому журналі “Environmental Science and Technology”.
«За словами авторів публікації, адаптаційна здатність зумовлена легкими змінами у змісті білків у даних рослинах», — наголошує видання та приводить приклад експерименту, проведеного генетиком із Академії наук Словаччини Мартіном Хайдуком, який разом із колегами виростив на зараженому чорнобильському грунті льон і порівняв його із льоном, що виріс на грунті із нормальним радіаційним фоном. Виявилося, що різниці між двома екземплярами майже немає – окрім 5-відсоткової різниці у змісті білку, що, можливо, і захищає від радіації.
Видання зазначає, що попри несподівано позитивні результати дослідження, вчені все ж переконані, що рослини із Чорнобиля навряд чи можна бути використовувати, зокрема, для їжі, адже поки що невідомо, яким може бути їх безпосередній вплив на організм. />
За матеріалами: The New York Times
Підготувала Л. Дубенко