ГолосUA
13:50 07/08/2010

Розлучитися в Україні стало простіше

Розлучитися в Україні стане простіше. Набув чинності новий закон про реєстрацію актів громадського стану. Ліберальні правила зрікання других половин просто вилучили з процесу слабку ланку — РАГСи. Тепер туди ходитимуть лише заради урочистих подій.

За новим законом, не лише побратися, а й розлучитися із-за грат стане простіше. Керівника тюрми прирівняли до нотаріуса, який може засвідчити заяви для РАГСу і суду.

Інша новація — у реєстрації дітей, народжених у цивільному шлюбі. Заяви батька для визнання батьківства тепер уже замало: визнання батьківства може бути тільки за взаємною згодою або через суд.

Досі при розірванні шлюбу через суд люди мусили спочатку відстояти чергу у самому суді, щоб отримати рішення, потім відстояти чергу уже у РАГСІ, щоби рішення суду зареєструвати і отримати на руки свідоцтво про розлучення. Тепер цього робити не треба.

"Якщо рішення суду про розірвання шлюбу винесено судом воно є статочним і не потребує реєстрації", — стверджують у РАГСі.

Ухваливши рішення про розірвання шлюбу, суд має сам направити його до РАГСу, де дані внесуть в електроний реєстр. Рішення суду буде своєрідним свідоцтовм про розірвання шлюбу. Відмітка у паспорті — також тільки за бажанням.

Новації стосуються тих, хто розлучився після 27 липня, коли новий закон набув чинності.

За матеріалами: ТСН 

Читайте также по теме