ГолосUA
12:13 24/09/2009

Розпуск парламенту є малоймовірним – експерт

Регіонали дійсно хочуть розпустити парламент, проте це в них навряд чи вийде.

Таку думку в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA висловив професор політології НаУКМА, науковий директор Школи політичної аналітики Олексій Гарань.

Коментуючи заяву голови фракції БЮТ, професор висловив думку, що ПР дійсно хоче розпустити парламент. «Я думаю, що регіоналам дійсно хотілося б це зробити, і тут їхні намагання співпадають з позицією Банкової, однак питання: як це зробити?» — зазначив він.

За словами Гараня, блокування парламенту дає підстави для розпуску ВР, якщо робота депутатів не була розпочата протягом 30 днів. Проте згідно з Конституцією України Президент на може розпустити парламент за півроку до закінчення своїх повноважень.

Професор наголосив, що беручи до уваги цю обставину може початись боротьба трактувань, про закінчення дії повноважень Президента: «Другий тур має відбутись 7 лютого, і якщо відраховувати від цієї дати — то строк вже пройшов. Вже не можна розпускати парламент, проте ми не знаємо, коли новий Президент вступить на свої повноваження. Спірне питання».

Гарань наголосив, що навіть за умови, якщо регіонали разом із Ющенком вирішать проштовхнути рішення про розпуск парламенту, його буде важко втілити у життя: «Минулого року, коли у Президента були правові підстави розпустити парламент, втілити це в життя не вдалося через те, що більшість у парламенті заблокувала прийняття необхідних рішень, щодо виділення коштів».

Як повідомляв ГолосUA, голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що блокування ПР — це намагання розпустити парламент. «Я стверджую, а точніше мені достеменно відомо, що Партія регіонів має завдання довести ситуацію до абсурду і розпустити парламент», — заявив Іван Кириленко.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме