ГолосUA
16:51 15/02/2010

Розширити повноваження Президента або прем’єра можна тільки на основі “конституційних Законів” — політолог

Розширити повноваження Президента або прем’єр можна тільки на основі так званих “конституційних Законів”.

Таке переконання висловив у коментарі кореспонденту ГолосUA головний науковий співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАНУ Віктор Котигоренко.

“Деякі положення (Конституції — ред.) можна змінити за рахунок так званих “конституційних Законів”. Це може бути Закон про Кабінет міністрів, Закон “Про Президента України”, тому що прописані повноваження Президента, а механізм їх реалізації незрозумілий. Якщо можна прописати ці повноваження, розширити повноваження Президента, або прем’єр-міністра, то це можна робити тільки на базі чинної Конституції, через конституційні Закони. І тільки тими нормами, які не суперечитимуть прямим нормам Конституції”, — сказав він.

Політолог також упевнений, що всі основні політичні гравці не зацікавлені наразі у централізації влади.

“Практично в усіх основних політичних таборах, у тому числі й у тих, які увійдуть у парламент після наступних виборів, дострокових, або, швидше за все, строкових, не будуть зацікавлені у подальшій централізації влади, так як це було раніше. Тому я думаю, з точки зору сьогоднішніх політичних розкладів, з точки зору перспективи, та і взагалі в інтересах України, які полягають у недопущенні монопольного панування окремої фінансово-промислової групи, що має свій політичний блок, така централізація влади не є позитивом”, — наголосив він.

На думку В. Котигоренка, сконцентрувати владу у чиїхось одних руках наразі неможливо.

“На сьогоднішній день при тій конфігурації сил, яка склалася у парламенті, та й в усіх владних структурах, внесення таких змін неможливе. Принаймні, до формування нового парламенту. Депутати багато чого заявляють, але не завжди читають порядок внесення змін до Конституції і сам Основний Закон. Децентралізація влади буде продовжуватися й надалі”, — висловився Віктор Котигоренко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме