ГолосUA
11:55 16/06/2010

Рух «Стоп цензурі» вимагає звільнення охоронця Януковича, що застосував силу до журналіста

Учасники руху "Стоп цензурі" вимагають звільнити працівника УДО, який застосував силу до журналіста СТБ Сергія Андрушка.

Про це йдеться у зверненні руху.

Андрушко висвітлював подію та був на ній акредитований як журналіст, і силовий захід щодо нього було застосовано під час виконання ним своїх професійних обов’язків.

“Зазначене дає всі підстави говорити, що у діях охоронців є ознаки складу злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній діяльності журналіста”, — наголошується у зверненні.

“З огляду на те, що співробітник Управління державної охорони бачив і розумів, що перед ним стоїть журналіст, ми не вважаємо за можливе з боку УДО обмежитись вибаченням.

Рух вимагає оприлюднити прізвище співробітника УДО, що застосував силу до журналіста каналу СТБ Сергія Андрушка, а також звільнити цього співробітника.

Також у зверненні вимагається порушити щодо нього кримінальну справу за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Журналісти також вимагають провести перевірку законності відмови у порушенні кримінальної справи за всіма попередніми заявами журналістів про перешкоджання їм у виконанні професійній діяльності.

"Черговий прояв незаконних дій проти працівників ЗМІ є наслідком безкарності попередніх випадків, коли чиновники дозволяли собі викидати журналістські мікрофони у смітник, а співробітники правоохоронних органів вчиняти насильство над журналістами", — зазначається у зверненні.

"Стоп цензурі!" закликає ЗМІ України приєднуватися до цієї заяви, републікуючи її в своїх виданнях.

Журналіст Мустафа Найем особисто передав звернення голові Адміністрації Президента Сергію Льовочкіну в середу.

Нагадаємо, що 15 червня співробітник УДО застосував силу проти журналіста каналу СТБ Сергія Андрушка, що висвітлював участь Президента Віктора Януковича у відкритті ХХІІ Міжнародної агропромислової виставки "Агро-2010".

За матеріалами: Українська правда />  

Читайте также по теме