ГолосUA
07:49 16/06/2009

Румунія почала розробляти шельф поблизу Зміїного

Румунські компанії почали розробку нафтогазоносних родовищ біля острова Зміїний.

Про це повідомив Bloomberg.

Найбільша нафтогазова компанія країни Rompetrol Group заявила, що інвестує в розвідку і розробку румунської ділянки шельфу острова $500 млн.

Так, підрозділ Rompetrol Group — Marine Resources Exploration International — цього року приступить до розробки 9 тис. кв. км. шельфу Чорного моря на кордоні України з Румунією. Компанія має намір вже до кінця року витратити $20 млн. на розробку родовищ. Першу промислову нафту планується отримати вже в 2011 році.

У «Нафтогазі» ситуацію не коментують. Але джерело в компанії розповіло, що Rompetrol Group планує видобувати нафту саме на тій ділянці шельфу, яка відійшла до цієї країни за рішенням Міжнародного суду ООН в Гаазі: «Досі через відсутність фінансування Україна пробурила всього одну свердловину на цих родовищах. І у нас навіть немає інформації, наскільки перспективні ці площі. Що там знайде Rompetrol, складно уявити».

Нагадаємо, в березні цього року Міжнародний суд ООН в Гаазі оповістив рішення у суперечці України і Румунії про розподіл Чорноморського шельфу і виняткових економічних зон. Рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій. За оцінками румунських фахівців, там знаходяться значні родовища газу (близько 70 млрд. кубометрів) і нафти (близько 12 млн. т).

Довідка. Rompetrol Group N.V. — найбільша нафтогазова компанія Румунії, що видобуває нафту в 13 країнах. Її річний оборот — $5 млрд. Rompetrol володіє НПЗ Petromidia (потужність 4,8 млн. т на рік) і більше 450 АЗС. Контролює 25% румунського, 3,5% французького і 1,5% іспанського ринку нафтопродуктів. 75% акцій компанії належать казахській нафтогазовій компанії «Казмунайгаз».

 

Читайте также по теме