ГолосUA
05:59 14/04/2010

Румунія поклала око на черговий український острів

Румунія намагається пред’явити свої територіальні претензії на острів Майкан на Дунаї, а тому Україна може знову втратити частину своєї території.

Як повідомив народний депутат Геннадій Задирко (БЮТ), претензії стосуються невеликого (1500 на 800 м) нежилого острова Майкан на Дунаї (по якому проходить кордон) між містами Кілія і Вилкове.

За міжнародним правом, коли кордон між країнами йде по річці, вона проходить по фарватеру, якщо сторони не домовилися інакше. Але фарватер, що проходив між великим островом Бабин (Румунія) і нашим островом Майкан, обмілів, замулився, і тепер судна ходять між Майканом та українським берегом. На цій підставі рік тому румуни вперше заявили про перенесення кордону після чого Майкан би став румунським.

Як повідомили в Держприкордонслужбі, у квітні 2010 року повинен пройти новий раунд переговорів.

Україна проти перенесення кордону: як повідомили в МЗС, його незмінність зафіксована в договорі про добросусідство від 2003 року. Є й економічний бік: з тих пір, як Україна п’ять років тому побудувала глибоководний вихід з Дунаю в Чорне море через гирло Бистре, все більше кораблів вважають за краще йти по ньому, а не румунськими протоками. Якщо кордон перенести, судноплавний коридор тут стане загальним і гроші доведеться ділити навпіл. «Румунії потрібний не острів, а канал», — каже Задирко.

Суперечка не винесена на розгляд міжнародного суду, але поступатися добровільно островом не можна, впевнений Задирко. Адже якщо замулиться фарватер нижче за течією, між островами Бабин і Єрмаков, його теж тоді доведеться віддати румунам.

Нагадаємо, 3 лютого 2009 Румунія відсудила у України декілька десятків квадратних кілометрів чорноморського шельфу біля острова Зміїний, на яких були виявлені значні запаси нафти і газу.

За матеріалами: Сегодня

 

Читайте также по теме