ГолосUA
10:48 17/07/2010

Руська православна церква видала повне зібрання творів Гоголя

У Москві і Києві вийшов з друку останній, 17-й том Повного зібрання творів Миколи Гоголя, яке видається з благословення Патріарха Кирила.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Руської православної церкви

На думку церкви, фігура Гоголя є потужним об’єднуючим чинником, оскільки його вважають своїм генієм і росіяни, і українці.

Видання підготовлено на академічному рівні, з урахуванням новітніх текстологічних відкриттів і літературознавчих досягнень. До нього увійшли всі твори класика, в тому числі релігійні трактати, виписки з духовної літератури, збірники пісень.

Книги готувало до друку Видавництво Московської Патріархії під керівництвом протоієрея Володимира Сіловьєва.

Видання фінансувалося на паритетній основі російською та українською компаніями: з російської сторони виступало товариство «Полтавське земляцтво», з української — благодійний фонд «Богуслав». Ідентичні томи, з незначними відмінностями в оформленні, випускалися паралельно в Москві та Києві.

Останнє Повне зібрання творів письменника в 14-ти томах вийшло понад п’ятдесят років тому, в 1937-1952 роках, але по-справжньому повним воно не було. Рік тому, під час липневого візиту до України Святіший Патріарх Кирило вручив сертифікати на отримання нового Повного зібрання творів М.В. Гоголя провідним політичним, громадським і релігійним діячам, головним бібліотекам і культурним закладам України.

Д. Кляхін />  

Читайте также по теме