ГолосUA
08:49 01/12/2008

Саакашвілі: Погрішення грузинсько-російських відносин почалося тоді, коли Грузія почала дивитися на Захід

Погіршення грузинсько-російських відносин почалося ще тоді, коли Грузія «почала дивитися на Захід».

Про це президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив у своїх свідченнях парламентській комісії Грузії з розслідування війни у Південній Осетії, повідомив «Коммерсант-Украина».

 На думку Саакашвілі, саме у 2001 році Росія «вирішила нанести військовий удар по Грузії».

Окрім того, Михайло Саакашвілі назвав серйозною помилкою колишнього президента країни Едуарда Шеварнадзе рішення, яке узаконило «російське військове перебування в якості миротворчих сил в Абхазії та Південній Осетії у 1992 році».

Михайло Саакашвілі також визнав, що «Грузія здійснила військову операцію в Південній Осетії», метою якої було «захистити громадян Грузії». За його словами, ще 6 серпня в результаті артилерійського вогню було вбито кількох грузинських миротворців. «Після їхньої загибелі я віддав наказ генштабу подавити точки вогню у Цхінвалі, зупинити російську танкову колону поблизу Джави, проте при цьому вберегти мирне осетинське населення», — сказав президент.

Свідчення Михайла Саакашвілі стали останнім пунктом у розслідуванні парламентської комісії. Протягом десяти днів депутати ухвалять рішення про те, наскільки виправданим було введення грузинських військ в Південну Осетію. Звіт комісія оприлюднить приблизно 10 грудня.

 

Читайте также по теме