ГолосUA
12:14 06/05/2009

Саркозі пропонує альтернативний проект інтеграції Туреччини з ЄС

"Всі знають, — пише французьке видання “Le Figaro”, наскільки дискусійним для Європи є питання вступу до ЄС мусульмансько-населеної держави Туреччини. Саме тому президент Франції, який є активним опонентом такого вступу, вирішив запропонувати альтернативний проект і створити між Європою, Туреччиною та Росією єдиний економічний простір та об’єднання безпеки".

Шанси Анкари вступити до ЄС, на думку видання, є дуже низькими і тому представникам її офіційної влади слід замислитися над такою ініціативою Саркозі. "Разом із Європою та Росією, Туреччина, за словами французького президента, може створити єдиний простір, де буде понад 800 млн населення, яке стоятиме на захисті економічних та політичних інтересів регіону і зможе чинити опір таким державам — гігантам як Індія та Китай".

Загальновідомим є той факт, що європосадовці усіма можливими способами намагаються знайти причину не дати вступити Туреччині до ЄС. Натомість Анкарі пропонується так зване "привілейоване партнерство". Нова ідея Саркозі дає розуміння, у якому вигляді може бути втілене це "привілейоване партнерство". "Завдяки ініціативі Саркозі,- наголошує видання — як Росія, так і Туреччина можуть стати частиною одного плану, який буде відповідати як їхнім інтересам, так і європейським. Дуже важливим є той факт, що пропонується не тільки економічна співпраця, а й фундаментальні питання спільної безпеки. Кремль може дуже зацікавитися саме останніми".

Звичайно, Туреччина, яка публічно заявляє, що ніколи не відмовиться від повноцінного вступу до ЄС, не захоче навіть слухати пропозицію Саркозі. "Але ніхто не скасовує кулуарні переговори,- підсумовує “Le Figaro”- і Анкарі слід серйозно замислитися над пропозицією французького президента, яка стала першою після заяви Обами 6-го квітня про "привілейоване партнерство" Туреччини та США".

(Л.Дубенко).

 

Читайте также по теме