ГолосUA
08:01 08/03/2010

Савченко: щоб протриматися до приходу МВФ, Україні треба знайти 3-4,5 мільярди доларів

До моменту відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, за умови, що фінансування розпочнеться за 4-6 місяців, Україні необхідно відшукати 3-4,5 мільярди доларів, заявив заступник міністра фінансів України Олександр Савченко.

«Що робити до того, як прийдуть гроші Міжнародного валютного фонду? За моїми оцінками, нам потрібно десь знайти від 3 млрд. дол. (у кращому випадку) до 4,5 (у гіршому) чи еквівалентну суму в гривні, щоб до цього часу протриматися», — спрогнозував Савченко під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки «Дзеркала тижня».

Чиновник зазначив, що для отримання наступного кредиту від Міжнародного валютного фонду, Україні слід домовитися про дефіцит державного бюджету на рівні 4% ВВП. При цьому дефіцит «Нафтогазу» можна закріпити на рівні 1,5—2% ВВП за умови підняття тарифів на газ у третьому кварталі, вважає замміністра фінансів.

«Я припускаю, що МВФ почне фінансувати Україну із другого півріччя цього року, не раніше. За будь-яких розкладів. Раніше він просто не встигне. Для цього нам треба довести МВФ, що різке скорочення дефіциту буде дуже шкідливим для економіки» — наголосив представник Мінфіну

За його словами, уряду необхідно буде шукати компроміс із Міжнародним валютним фондом, оскільки той висунув жорсткі умови, зокрема, щодо бюджетного дефіциту на рівні 3% та дефіциту «Нафтогазу» – близько 1%.

«Я оцінюю реальний дефіцит на рівні 5—6,5%, тому можна погодитися із Міжнародним валютним фондом і домовитися про 4% дефіциту бюджету. А дефіцит «Нафтогазу» вже буде більшим як 1%, бо ми не підняли ціни в першому кварталі. Реально зможемо її підняти, мабуть, у третьому кварталі. Тому треба домовлятися про 1,5—2% дефіциту «Нафтогазу». Якщо уряд буде здатний піти на такі компроміси, думаю, що МВФ відновить із нами співпрацю», — зазначив Савченко.

Серед інших вимог МВФ до України заступник міністра фінансів назвав, зокрема, повторний моніторинг банківської системи, докапіталізацію банків, використання механізму рекапіталізації через ОВДП виключно для банківського сектора, а не для державних монополій.

 

Читайте также по теме